Kisköre, a vizek idomára

Kisköre, a vizek idomára
Lakosok száma: 3 061 fő
Státusa: város
Telefon körzetszám: 36

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 3384 Kisköre, Széchenyi út 24.
Telefon: (36) 358-311

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Kisköre aTisza-tavi régió egyik legnagyobb, 2005-ben városi rangot is kapott települése. Gazdag turisztkai kínálatával, látnivalóival a környék egyik meghatározó központja.Ttörténetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. VízlépcsőKisköre történelme

Első írásos említése Kure alakban 1323-ban történik. Később (XIV-XV. század) találkozunk még a Kerey ésKywre névvel is. A Kisköre nevet 1901-től viseli,korábban a név Kis-Köre alakját használták. Több mint 700 éves történelme során többször is elnéptelenedett. A környék településeinek jelentős részéhez hasonlóanelőbb az egri, utána a szatmári püspökséghez tartozott, utóbbihoz egészen1804-ig.

Lakosaifőként református vallásúak voltak, megélhetésüket elsősorban a Tisza biztosította, de sokan kényszerültek szülőfalujuktól távol napszámosnak szegődni, hogy el tudják tartani családjukat. A település ma is őrzi a paraszti kultúra hagyományait, melyre rendszeres hagyományőrző találkozókkal emlékeznek. Későbarokk műemlék templomát 1777-ben építették.

A múlt tárgyi emlékeit, a népművészeti értékeket ma egy műemlék jellegű lakóházból kialakított Falumúzeumban őrzik.


A kiskörei vízlépcső

Kisköre legújabb kori történetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. Vízlépcső az ország legnagyobb vízerőműve, amely a térség legjelentősebb ipari potenciálját jelenti.Atelepülés életében isdöntő változást jelentett az 1975-ben átadott vízlépcső, amely nem csak Kisköre, hanem az egész Közép-Tisza vidék, az Alföld életét is megváltoztatta. A természet átalakításának eredményeként létrejött a víztározó, megszületett a Tisza-tó, létrejött egy varázslatos vízi világ, amely ma már számtalan csodát, feledhetetlen élményt tartogat az idelátogatók számára.

A Kiskörei Vízlépcső a Tisza 404 fkm szelvényében, jobb parti átvágásában épült meg. A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A három főműtárgyat a hullámtérben, árvízi körtöltéssel védett közös munkagödörben építették meg.

A vízerőmű épületrészébe épített négy vízszintes tengelyű csőturbina újszerű, Magyarországon első ízben alkalmazott megoldást jelentett. A kisesésű folyami vízerőműveknél alkalmazott függőleges tengelyelrendezéssel szemben előnyt jelentett az építési méretek fajlagos csökkenése és a kedvezőbb hatásfok elérése. A vízlépcső építésének előkészítő munkáit már 1967-ben megkezdték. Ide sorolták a hullámtérben épülő mű árvízvédelmét szolgáló körtöltés megépítését is. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el.

Az erőmű évi 80 ezer MW villamos energiát termel. A tóhoz csatlakozó csatornák rendszere 300.000 hektár terület öntözését teszi lehetővé.


Kisköre turizmusa

A város ideális célpont nyugodt kikapcsolódást kereső családok számára. Az öblök, holtágak, szigetek között csónakázni, kenuzni maradandó élmény, a horgászat szerelmesei pedig egész évben kiskörei horgászkalandokról, gazdag zsákmányról, kapitális harcsákról, süllőkről és pontyokról mesélhetnek barátaiknak, ismerőseiknek.

A sekély, gyorsan felmelegedő tó kiválóan alkalmas fürdőzésre is. A szabadvizű strand a környék legtisztább vizű, egyik legjobban kiépített fürdőhelye, amely kellemesen hűs, selymesen simogató vízével, bővülő szolgáltatásaival, programjaival évente több ezer látogatónak nyújt felüdülést, kikapcsolódást.

Aki a környékre is kíváncsi, gyalogos, kerékpáros és lovaskocsi-túrákon ismerkedhet Dél-Heves természeti értékeivel, megnézheti az Európa hírű hevesi Sakk Múzeum és a Tarnamérai Rendőrmúzeum páratlan gyűjteményét, de ha kedve tartja, ellátogathat a Bükkbe, a Mátrába, vagy a Hortobágyra is.

Kisköre vendégeineknyugodt pihenéséről a színvonalas panziók, hotelek, kempingek és falusi szálláshelyek, apartmanok gondoskodnak, ahangulatos éttermenk, csárdák pedig tiszai ételekkel, jófajta egri, gyöngyösi borokkal igyekeznek csillapítani az éhséget és szomjúságot.

A település az M3-as autópályáról, Füzesabony felől a 31-es úton, Hevesvezekényen keresztül érhető el. Vasúton a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon különvasútállomás van Kiskörén és a Tisza-hídnál.


Forrás: www.tisza-to.hu